Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Festivāls/darbnīca "Telpa Daugavpils" veidots kā mākslas fakts

Easyget.lv, 30.08.2013. 10:10

Nākamnedēļ Daugavpilī sāksies festivāls/darbnīca "Telpa Daugavpils", kas piešķirs jaunu nozīmi vienai no Daugavpils cietokšņa kompleksa ēkām, sniedzot neatkārtojamu pieredzi darbnīcas dalībniekiem, kā arī cerot aizsākt jaunu teātra tradīciju Daugavpilī.
Festivāls/darbnīca "Telpa Daugavpils" veidots kā mākslas fakts

Ēka "ar vēsturi" iedvesmo festivālam

Festivāla/darbnīcas "Telpa Daugavpils" idejas autors un mākslinieciskais vadītājs Georgijs Surkovs atklāja, ka festivāla ideja radusies nejauši, uzlūkojot no cietokšņa netālu esošu pamestu māju un aptverot māksliniecisko potenciālu ēkām "ar vēsturi".

Tieši telpai kā iedvesmas avotam pieaicināti 15 jaunie teātra profesionāļi (režisori, dramaturgi un scenogrāfi), kas divas nedēļas uzturēsies Daugavpilī un savstarpēji sadarbosies, veidojot piecas piecpadsmit minūšu garas performances cietokšņa hospitāļa pamestajās telpās. Festivāla noslēgumā radošo darbnīcu rezultāts tiks publikai pasniegts kā vienota performance. Iestudējumi tiks veidoti kopā ar Daugavpils teātra trupu un pieciem jaunajiem aktieriem.

Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs uzscer, ka "Telpa Daugavpils" veidotājiem ir svarīgi festivālu veidot kā mākslas faktu, kurā pats mākslas tapšanas process ir līdzvērtīgs tā rezultātam. Festivāls "Telpa Daugavpils" netiek veidota radošu procesu rezultātu atrādīšanai, mākslas produktu prezentēšanai, bet gan pats ir radoša norise, kas interpretē, vienlaicīgi izglītojot gan festivāla dalībniekus, gan citus interesentus. Savukārt scenogrāfe Elīna Milta festivālu uzskata par radošu izaicinājumu attiecībā gan uz telpu, gan iespēju izaugsmei jebkuram dalībniekam.

Teātra nozares profesionāļu lekcijas Daugavpils teātrī

Viena no svarīgākajām festivāla daļām ir vieslekcijas - festivālā viesosies dramaturģe Natālija Vorožbita (Ukraina), kura ir viena no pazīstamākajām Austrumeiropas jaunās dramaturģijas pārstāvēm; Andrejs Urajevs (Krievija), kustību režisors un Krievijas prestižās teātra skolas MHAT pasniedzējs; kā arī kino un teātra režisore Valērija Surkova (Krievija).

Otrdien, 3. septembrī, plkst. 17:00 Daugavpils teātra Eksperimentālajā zālē notiks teātra un kino režisores Valērijas Surkovas priekšlasījums "Saruna par tematu "Mūsdienu teksta meklēšana".

Šodien teātris pārņem visas mūsdienu mākslas sfēras un reprezentācijai izmanto jaunās tehnoloģijas un paņēmienus. Kāds teksts var kļūt par mūsdienu izrādes pamatu un vai tas ir vajadzīgs? Kādi ir paņēmieni izrādes teksta radīšanai un vai teksts vispār ir vajadzīgs? Tā ir diskusijas tēma, būtu interesanti uzzināt ne tikai režisoru un dramaturgu viedokli, bet arī visu to cilvēku domas, kas piedalās izrādes veidošanā.

Trešdien 4. septembrī, plkst. 17:00 Daugavpils teātras Lielajā zālē ar lekciju "Staņislavska "pranajama"" uzstāsies kustību režisors Andrejs Urajevs.

Mūsdienu teātrī ir jābūt laikmetīgam. Visam ir jābūt kā šeit, kā tagad. Aktuāls jautājums. Šodien? Vienmēr. Vakar un rīt. Tieši šo jautājumu sev uzdeva gan Eshils, gan Šekspīrs. Gan Meierholds, gan Brehts. Gan Staņislavskis. Lai cik savādi tas liktos, bet visi teātra mākslas jauno virzienu radītāji jau vairāk kā 100 gadu tā vai savādāk atsaucas tieši uz Staņislavski.

Daži ar viņu diskutē, kāds viņu lamā, citi piekrīt un visi lasa viņa grāmatas. Kas tad ir par iemeslu tam, ka Maskavas MHAT (MXT) dibinātājs joprojām ir vienīgais oponents teātra jautājumos? Atbilde ir ļoti vienkārša. Staņislavskis kā neviens cits ir precīzi formulējis, kas ir laikmetīgums – kaisles patiesums un sajūtu patiesīgums. Laikmetīgums piemīt cilvēcisko attiecību dabiskai izpausmei. Par to ir viņa Sistēma un tajā ir viņa Metode. Lūk, citāts no grāmatas, kas vienmēr atradās uz viņa galda un bija nodilusi no lasīšanas: „Atpakaļ pie dabas!” (Jogs Ramačaraka „Hatha Joga”). Katrs, kas kaut ko ir atklājis teātrī, vienkārši ir uzmanīgi lasījis Staņislavski.

Sīkāka informācija festivāla mājas lapā: www.telpadaugavpils.lv

Jau vēstīts, ka no 2. līdz 15.septembrim Daugavpils cietokšņa bijušā hospitāļa ēkā norisināsies teātra festivāls/darbnīca "Telpa Daugavpils".

Festivālu organizē Daugavpils teātris sadarbībā ar Daugavpils pašvaldību un Valsts Kultūrkapitāla fondu.

Foto: Publicitātesa foto

 

 

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV