Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Festivāla Māksla+Komunikācija 2013 ieskaņā atklās starptautisku mediju mākslas izstādi

Easyget.lv, 30.09.2013. 13:46

Izstāde „Saglabāt kā” nedod instrukcijas, bet uzdod jautājumus par laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanu
Festivāla Māksla+Komunikācija 2013 ieskaņā atklās starptautisku mediju mākslas izstādi

9. oktobrī plkst. 19.00 kim? Laikmetīgās mākslas centra 2. stāvā, ievadot festivāla “Māksla+Komunikācija 2013” īpašo programmu, tiks atklāta starptautiska mediju mākslas izstāde “Saglabāt kā” (Save As), kurā, nesniedzot rīcības instrukcijas, bet uzdodot jautājumus, tiks aktualizēti mūsdienu mediju mākslas saglabāšanas jautājumi, informē festivāla pārstāve Elīna Ķempele. Izstāde kurators - Raitis Šmits.

Izstādē “Saglabāt kā” būs apskatāmi sešpadsmit mediju mākslas darbi, kuru autori ir starptautiski atzīti tīkla mākslas pionieri, kas turpina aktīvi darboties mūsdienu mediju mākslas laukā. Izstāde piedāvās apmeklētājiem unikālu iespēju vienkopus aplūkot gan vēsturiskas nozīmes, gan pavisam jaunus mediju mākslas darbus, kas iepazīstinās ar tehnoloģiju, zinātnes un mākslas paralēlām attīstības līnijām Austrumeiropā un Rietumeiropā.

Atsevišķi izstādes “Saglabāt kā” mākslinieki savos darbos cenšas izzināt novecojušu mediju tehnoloģiju iespējas, tās izjaucot un pārveidojot, tādā veidā pētot cilvēku un tehnoloģiju savstarpējās attiecības.

Savukārt citi autori izmēģina tādus jaunus attēla un skaņas mozaīkas veidošanas procesu kā “smash up” (sagraušana), rezultātā no vairākiem jau esošiem darbiem radot pilnīgi jaunu. Mākslinieki pēta arī elektronisko ierīču signālu kļūdu īpatnības un to radītos efektus un iespējas, aktualizē autortiesību un intelektuālā īpašuma jautājumus, kā arī piedāvā paraudzīties uz to, kā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, pielietojot tā laika datortehnoloģiju sasniegumus, izskatītos mums šodien tik ļoti aktuālie un ierastie tīkli Facebook, Youtube un Google.

Izstādes apmeklētāji būs nevis pasīvi vērotāji, bet gan aktīvi interaktīva izziņas procesa dalībnieki. Ikvienam būs iespēja pašam radīt savu unikālo mākslas darbu “Mākslas automātā” un izveidot savu tiešsaistes mākslas galeriju.

Izstādes mākslinieki: Aleksejs Šulgins (Alexei Shulgin), Aristarks Černiševs (Aristarkh Chernishev) / Krievija, Oļa Ļaļina (Olia Lialina) (Krievija / Vācija), Dragans Espenšīds (Dragan Espenschied) / Vācija, Sesile Babiole (Cécile Babiole) Francija, Hīss Bantings (Heath Bunting) / Lielbritānija, Roberts Sakrovskis (Robert Sakrowski), Konstants Dullārts (Constant Dullaart) / net.artdatabase.org / Vācija, Rasa Šmite, Raitis Šmits / Xchange / E-Lab / RIXC / Latvija, Lamberto Teotino / Itālija, Bendžamins Galons (Benjamin Gaulon), Karls Klomps (Karl Klomp), Gijs Gīskes (Gijs Gieskes), Toms Verbrugens (Tom Verbruggen) / ReFunct Media (Francija / Nīderlande), mākslinieku kolektīvs Jodi / Nīderlande, Parags Kumars Mitals (Parag Kumar Mital) (ASV), Evans Rots (Evan Roth) Lielbritānija / ASV / Francija, Andris Vētra un Artis Kuprišs (Latvija).

Vairāk par izstādes māksliniekiem un darbiem: http://festival.rixc.lv/izstade.php

Izstādes atklāšanas programmu papildinās mediju mākslinieku Martina Hauza (Lielbritānija) un Šū Lī Čengas (ASV/Francija) skaņu un tīkla mākslas performance “Kompostējot pilsētu. Kompostējot tīklu”, kas plkst. 20.30 sāksies Maskavas ielas 8 ēkā Spīķeru radošajā kvartālā.

Izstāde ir daļa no plaša mēroga starptautiskās konferences “Media Art Histories 2013: RENEW”, kas notiks Rīgas Ekonomikas augstskolā no 8. līdz 11. oktobrim, tāpēc izstāde būs cieši saistīta ar konferences galvenajām tēmām, kuru ietvaros tiks skarti šobrīd mediju mākslā nozīmīgi problēmjautājumi, saistīti ar mediju mākslas darbu atjaunošanu, saglabāšanu, producēšanu un izstādīšanu. Vairāk par konferenci: http://renew.rixc.lv

Izstāde kim? (Maskavas ielā 12/1) būs apskatāma no 10. oktobra līdz 17. novembrim. Izstādē apmeklētājus sagaidīs gidi. Izstādes darba laiks: pirmdienās: slēgts, otrdienās: 12.00 – 20.00, trešdienās, ceturtdienās, piektdienās, sestdienās, svētdienās: 12.00 - 18.00 . Ieejas maksa: pieaugušajiem – 2 Ls, skolniekiem, studentiem un pensionāriem – 1 Ls, bezmaksas ieeja preses pārstāvjiem, uzrādot preses karti, otrdienās – ieeja bez maksas.

Sekojiet līdzi informācijai par citiem festivāla notikumiem un izmaiņām festivāla mājas lapā:: http://festival.rixc.lv vai sazinieties ar festivāla organizētājiem – Jauno mediju kultūras centru RIXC elektroniski, sūtot e-pastus uz rixc@rixc.lv

Foto: Parags Kumars Mitals (ASV). YouTube sagraušana. 2012. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV