Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Goda teātris iestudēs izrādi kopā ar bērniem ar īpašām vajadzībām

Easyget.lv, 08.10.2013. 14:08

Biedrība „Goda teātris” uzsākusi projekta „Mazais cilvēks – lielā pasaule. Teātra māksla kā psihosociālās integrācijas iespēja” realizāciju

Biedrība „Goda teātris”, kura tika dibināta ar mērķi atbalstīt vienīgo neatkarīgo ārpusrīgas teātri – Goda teātri, kuru 2011. gadā izveidoja Liepājas teātra aktieris Kaspars Gods, ir uzsākusi liela un nozīmīga projekta „Mazais cilvēks – lielā pasaule. Teātra māksla kā psihosociālās integrācijas iespēja” realizāciju, informē projekta vadītāja Zanda Borga. Biedrība „Goda teātris” projektam nepieciešamos līdzekļus 13 643,34 latus (jeb 89,5% no projekta finansējuma) ieguva Sabiedrības Integrācijas fonda (SIF) rīkotajā NVO projektu konkursā, kam līdzekļi tiek piešķirti no Eiropas Ekonomikas Zonas finanšu instrumenta 2009 – 2014.

Projekts tiek realizēts sadarbībā ar Liepājas Speciālo internātpamatskolu ar mērķi integrēt sabiedrībā bērnus ar īpašām vajadzībām, uzlabot viņu radošumu, saskarsmes prasmes un veicināt produktīvu brīvā laika pavadīšanu. Projekts ilgs 11 mēnešus, oficiāli tas sākās jau septembrī, kad tika veikti sagatavošanas darbi – līgumu slēgšana, darbības metodiku izstrāde u.tml., taču pirmās nodarbības ar bērniem un jauniešiem tika uzsāktas 2. oktobrī.

Projekta laikā aktieris Kaspars Gods un mākslinieks Varis Siliņš kopā ar 20 bērniem un jauniešiem, kurus palīdzēja atlasīt skolas pārstāvji, iestudēs izrādi, kura dienasgaismu ieraudzīs projekta noslēguma posmā maijā. Nodarbības sadalītas četros ciklos – improvizācija un aktiermāksla (pasniedz K. Gods), kā arī scenogrāfija un modelēšana (pasniedz V. Siliņš). Tas nozīmē, ka jaunieši izrādē piedalīsies ne tikai kā aktieri, bet paši veidos gan kostīmu, gan scenogrāfijas skices, pēc kurām veidos gan tērpus, gan dekorācijas. Paši viņi izgatavos arī izrādes plakātu.

Visu projekta laiku ne tikai ar bērniem, bet arī ar viņu atbalsta personām un pedagogiem strādās arī psihosociālā atbalsta speciāliste Evija Siliņa: „Ikdienā strādāju psihiatriskajā klīnikā un diezgan labi pārzinu mērķa grupas – mūsu projektā tās ir divas – bērni ar dažādas pakāpes intelektuālās attīstības traucējumiem – no vieglas līdz pat smagai garīgai atpalicībai, kā arī šo bērnu tuvinieki un atbalsta personas. Ar katru grupu darbs notiks nedaudz savādāk. Bērniem uzsvars būs uz komunikācijas prasmju attīstību, sociālo prasmju treniņu, darbs būs vērsts uz sadarbības veidošanu. Savas prakses laikā esmu pārliecinājusies, ka bērni ļoti atveras un ir vērsti uz sadarbību. Viņi ir talantīgi, esmu pārliecināta, ka mums izdosies. Ar pieaugušajiem notiks izglītojošs darbs – mini lekcijas, diskusijas, kā arī tiks realizēts atbalsta grupas princips, kas tik ļoti ir nepieciešams tuviniekiem, kuriem ir šādi bērni. ”

Katra mēneša beigās Goda teātra mājas lapā www.godateatris.lv tiks ievietota informācija un fotogrāfijas, lai ikviens varētu sekot līdzi projekta norisei. Projektam izveidots arī Tviterkonts MazaisCilveeks, no kura tiek tvītots par notiekošo.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV