Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programma

Easyget.lv, 10.03.2014. 11:56

7. aprīlī Rīgas dzelzceļa stacijā ar bezmaksas koncertu tiks atklāts 19. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls.
19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programma

7. aprīlī plkst. 17:00 19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla atklāšanas koncerts Rīgas dzelzceļa stacijā aicinās ikvienu iepazīt baleta un laikmetīgās dejas mākslas burvību. Koncerts atspoguļos baleta mākslinieka mobilo raksturu - vienmēr būt ceļā no izrādes uz izrādi. Atklāšanas koncertā skatītājiem tiks piedāvāts koncerts „Dvēseles stīgas” ar Raimonda Paula komponēto instrumentālo mūziku. Koncertā piedalās solisti no Latvijas Nacionālā baleta, deju grupa „Dzirnas”, baleta studija „Grande”, vijoles solo izpilda Raimonds Ozols un pie taustiņinstrumentiem Raimonds Macats.

10. aprīlī plkst. 18.00 Latgales vēstniecības Gors Mazajā zālē un 27. aprīī plkst. 18 00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē notiks pianistes Diānas Zandbergas solokoncerts „Deja ar klavierēm”.

10. aprīlī plkst. 19.00 Preiļu novada Kultūras centrā un 12. aprīlī plkst. 19.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē uzstāsies Laikmetīgās dejas kompānija „Opinion Public” (Brisele). Kompānijā darbojas pieci dejotāji, kuri savas profesionālās prasmes ir pilnveidojuši Bežāra baletā Lozannā (Béjart Ballet Lausanne). Horeogrāfs Bežars (Maurice Béjart) 20.gs. 50. gados kļuva par vadošo avangarda horeogrāfu. Kompānija mērķtiecīgi attīsta savu neatkārtojamu un individuālu stilu, veidojot laikmetīgas horeogrāfijas uz klasiskās dejas bāzes, uzvedumā atspoguļojot dažādus sabiedriskos procesus un cilvēku dzīvē nozīmīgas tēmas.

14. aprīlī plkst. 19.00 Latvijas Nacionālajā operā notiks Baltijas baleta festivāla Galā koncerts, atspoguļojot novitātes un talantus klasiskajā un laikmetīgajā dejā. Uzaicinātie mākslinieki ir vadošie solisti baleta teātros un dejas kompānijās, kā arī starptautisku un nozīmīgu konkursu laureāti. Koncertā piedalīsies dejotāji no Vācijas, Ungārijas, Korejas, Krievijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Francijas. Krievija un Francija vēl aizvien ir ir vadošās valstis klasiskajā un laikmetīgajā baletā, piedāvājot augstu kvalitāti gan horeogrāfijas saturā, gan izpildījumā.

23. aprīlī plkst.17.00 Mencendorfa namā 19.Starptautiskā Baltijas baleta festivāla ietvaros notiks Rīgas un Sanktpēterburgas mākslinieku darbu izstādes “Dārgumi. Veltījums Dž. Balančinam” atklāšana.

28. aprīlī plkst. 19.00 Ventspils Teātra namā “Jūras vārti”, 29. aprīlī plkst. 19.00 Rīgas Kongresu namā, 30. aprīlī plkst.19.00 Latgales vēstniecībā Gors uzstāsies Flamenko deju kompānija „Jesus Carmona & Cia” (Barselona). „Jesus Carmona & Cia” vadošais solists, kā arī horeogrāfs un mākslinieciskais direktors Hesus Karmona (Jesus Carmona) šobrīd ir pirmā lieluma flamenko zvaigzne Spānijā un pasaulē. Festivālā „Jesus Carmona & Cia” trupa, dejotāji un mūziķi, uzstāsies ar divdaļīgu flamenko tematisko uzvedumu “Melnais un Baltais” (Black and White Crib). Hesus Karmona par uzvedumu: “Dzīve ir divu pīlāru līdzāspastāvēšana: pilnība un tukšums, kas savstarpējā mijiedarbībā rada izaugsmi un virzību. Flamenko ir emocijas, vedot mūs caur ilūzijām, sapņiem, ilgām un vēlmei cīnīties. „Melnais un Baltais” kā Iņ un Jaņ, kā sievišķais un vīrišķais, atspoguļojot pozitīvo un negatīvo, zaudējumu un piepildījumu. Melnais dod enerģiju, lai sevi realizētu, un, spītējot neveiksmēm, cīnītos par saviem sapņiem. Baltais raksturo maigumu, mieru, kas iegūts rodot piepildījumu” Izrādes horeogrāfija ietver dažādus flamenko stilus kā Trilla, Fandango, Farruca.

14. aprīlī plkst.19.00 Valmieras kultūras centrā un 16. aprīlī plkst. 19.00 Rīgas Kongresu namā festivāla programmā uzstāsies Polijas Dejas teātris no Poznaņas ar izrādi “Četrdesmit”/„Czterdzieści”, ko iestudējis pasaules mēroga horeogrāfs Jo Stomgrens no Norvēģijas. “Četrdesmit” atspoguļo sievietes dzīves stāstu četrdesmit gadu garumā, atklājot šaubas, cerības, ilgas, cīņu, izvēli un negaidītus likteņa pavērsienus. “Četrdesmit” vienlaicīgi atspoguļo Polijas Dejas teātra četrdesmito gada dienu, atklājot notikumus, kas piedzīvoti šo gadu laikā. “Viņi saka, ka dzīve ir kā grāmata. Bet dzīve nav grāmata. Dzīve ir rakstīta uz tūkstošiem lapaspušu. Jūs varat izveidot stāstu, ja gribat, un teikt, ka tā ir taisnība. Stāsts ir atkarīgs no tā, kuras lapaspuses, kurā brīdī mēs izmantojam. To sauc par izvēli,” stāsta Jo Stromgrēns.

18. maijā plkst. 19.00 Rīgas Kongresu namā 19.Starptautiskā Baltijas baleta festivālā gaidāms Dānijas Deju teātra iestudējums “Melnais dimants” Tima Ruštona (Tim Rushton) horeogrāfijā. „Dimantam piemīt dažādas nokrāsas – no gaiši mirdzošas līdz piesātināti melnai - tieši kā attiecības starp diviem mīlētājiem.” Tima Ruštona horeogrāfijas izstaro jutekliskumu apvienojumā ar spēcīgu enerģiju. “Melnais Dimants” ir burbuļojošs, mirdzošs, gaišs un seksīgs. Tūlīt pēc pirmizrādes Kopenhāgenas Karaliskajā operā, “Melnais Dimants” piedzīvos pirmizrādi Rīgā. Dānijas Dejas teātris, kas dibināts 1981. gadā, ir visspilgtākais, kā arī lielākais laikmetīgās dejas teātris Dānijā. Kopš 2001. gada Tims Ruštons ir kompānijas mākslinieciskais direktors un veiksmīgi turpina īstenot kompānijas uzsākto virzību – apvienot klasiskās tradīcijas ar laikmetīgo deju. Kompānijā ir starptautiska trupa.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV