Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Dokumentālā spēle „Tapieris” būs skatāma papildseansos

Easyget.lv, 10.03.2014. 14:11

Stāsts par Tango karali Oskaru Stroku no 17. līdz 20. martam būs skatāms uz Splendid Palace ekrāna.
Dokumentālā spēle „Tapieris” būs skatāma papildseansos

Dokumentālās spēles „Tapieris” pirmizrāde pagājušajā nedēļā Splendid Palace pulcēja vairāk nekā 500 skatītāju. „Mums nācās atteikt vairāk nekā 100 cilvēkiem, kas vēlējās filmu noskatīties, biļetes uz pirmizrādi bija izpirktas un aizņemtas visas ielūgumu vietas. Sakarā ar ielūgumu lietošanas kārtību, kas pieļauj arī elektronisko formātu, šoreiz publikas bija daudz vairāk nekā pieejamo vietu,” atzīst filmas producents Artis Rutks. Producents atvainojas par skatītājiem sagādātajām neērtībām, jo „Tapieri” pirmizrādes seansā nevarēja noskatīties visi interesenti. Uzņemšanas grupa ir gandarīta par lielo interesi, un lai gan sākotnēji filmai tika plānots tikai viens pirmizrādes seanss, regulārajā izrādīšanā kinoteātra programmā to iekļaujot tikai pēc starptautisko festivālu aprites, kinoteātra administrācija pārrunās ar Mediju komunikācijas darbnīcu Kinolats un Nacionālo Kino centru vienojusies par filmas „Tapieris” papildseansiem no 17. līdz 20. martam. 

Dokumentālā spēle "Tapieris" veidota kā aizraujošs dzīves ceļojums, izsekojot  Oskara Stroka gaitām no Daugavpils līdz Berlīnei un Parīzei, no Rīgas līdz Japānai, Ķīnai un Argentīnai, kur aizceļo Stroka tango mūzika pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un sešdesmitajos gados.

„Tas ir aizkustinošs ekrāna dzīvesstāsts, režisore pret savu varoni izturas ar lielu mīlestību, krāšņā izziņas kaleidoskopā sniedzot mums aizvien jaunas faktu nianses par Stroka dzīvi un mūziķa gaitām,” saka Jakovs Rafalsons, kas filmā atveido Tango karali.

Filma nav par mūziku, bet gan par liktenīgām sakritībām, to neparedzamajiem līkločiem un, protams, - par mīlestību, sekojot Stroka dzīves notikumiem Eiropas pirmās ekonomiskās krīzes laikā. „Tapieris” izzina mūziķa pasauli liecinieku - tiesas izpildītāja, komponista paša, viņa mūzas un tuvākā drauga, viesmīļa acīm. Galvenās - aculiecinieku lomas, izmantojot Latvija valsts vēstures arhīva materiālus, scenārijs piedāvā Gintam Grāvelim, Jakovam Rafalsonam, Marijai Bērziņai un Andrim Bulim. Filmā skan Stroka un Kārļa Lāča melodijas, muzicē estrādes ansamblis Ošers Gidona Grīnberga vadībā. Solo Laimis Rācenājs un Goran Gora. Stroka mūziku uz klavierēm izspēlē Rolands Belēvičs. Filmas scenārija autore un režisore ir Ilona Brūvere. Operatore Elīna Bandēna. Tandēms saņēmis Lielo Kristapu par operatora darbu un režiju dokumentālajā kino par dokumentālo spēli „Versija Vera”.

Filma uzņemta ar Nacionālā Kino centra, Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV