Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Okupācijas muzejā izrādīs Askolda Saulīša dokumentālās filmas

Easyget.lv, 25.04.2014. 11:36

Otrdien, 29. aprīlī plkst. 17.00 Latvijas Okupācijas muzejā Raiņa bulvārī 7 notiks režisora Askolda Saulīša dokumentālās īsfilmas „Svēts mantojums. Latvija 1918-1940” (2014) un dokumentālās pilnmetrāžas filmas „Atmodas antoloģija” (2013) izrāde, informē muzeja pārstāve Inese Krieviņa.
Okupācijas muzejā izrādīs Askolda Saulīša dokumentālās filmas

Dokumentālā īsfilma „Svēts mantojums. Latvija 1918-1940” (16 minūtes), (režisors A. Saulītis, scenārija autori U. Neiburgs, K. Zellis) ir Latvijas Okupācijas muzeja un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas kopprojekta „Latvijas valsts pamati, vēsture un mūsdienas” ietvaros veidota viena no piecām īsfilmu cikla sērijām, kas vēsta par Latvijas vēsturi laika posmā no 1918. līdz 1940. gadam.

Projekta mērķis ir sniegt viegli uztveramus priekšstatus un zināšanas par Latvijas suverenitātes idejas un valstiskuma attīstību un vēsturiskajiem procesiem 19. un 20. gadsimtā, to mijiedarbību ar norisēm šodienas Latvijas valstī un sabiedrībā. Projekta gaitā tiek sagatavoti arī mācību līdzekļi skolēniem, skolotājiem un pieaugušo auditorijai, kas darba noslēgumā būs pieejami latviešu, krievu un angļu valodā.

Dokumentālā filma „Atmodas antoloģija” (98 minūtes), (režisors A. Saulītis, scenārija autori A. Saulītis, E. Engīzers) ir veltīta Latvijas Tautas frontei un stāsta par vienu no būtiskākajiem pagrieziena punktiem Atmodas laika vēsturē. Filmā tiek skartas arī mazāk zināmas vēstures lapaspuses, kā arī parādīta LTF darbība un nozīme pēc uzvaras LPSR Augstākās padomes vēlēšanās, 1991. janvāra un augusta notikumos līdz pat 5. Saeimas vēlēšanām, kas organizācijai kļuva liktenīgas.

Filma ir saņēmusi laikraksta Diena gada balvu kultūrā 2013. gadā. „Filma “Atmodas antoloģija” pirmo reizi Discovery kanāla vēsturisko pētījumu labākajās tradīcijās ar kino līdzekļiem izanalizē atmodu kā Tautas frontes, šīs protovaras struktūras, apzinātas un mērķtiecīgas politiskās darbības rezultātu. Filma pilnībā likvidē mītu par Latviju kā brīnumainu apstākļu sakritības dēļ tapušu valstisko veidojumu” (Normunds Naumanis, Diena).

Filmu izrādes apmeklētājiem būs iespēja tikties arī ar to veidotājiem - režisoru Askoldu Saulīti, vēsturniekiem Kasparu Zelli, Uldi Neiburgu un Edgaru Engīzeru, kā arī dalīties iespaidos par kino redzēto. Ieeja pret ziedojumu.

Pasākums veltīts Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 1990. gada 4. maijā 24. gadskārtai.

Foto: Kadrs no filmas „Atmodas antoloģija”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV