Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Izstādes „Lauki” ietvaros notiks lekcijas par laikmetīgo avangardu

Easyget.lv, 14.05.2014. 10:05

15. maijā Latvijas Nacionālās mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāts vēl viens vērienīgs Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikums – starptautiska laikmetīgās mediju mākslas izstāde „Lauki” un festivāls „Māksla+Komunikācija 2014”, programmā ietveros arī trīs bezmaksas publiskās lekcijas par avangarda mākslas lomu mūsdienu sabiedrībā.
Izstādes „Lauki” ietvaros notiks lekcijas par laikmetīgo avangardu

Izstāde „Lauki” pārsteigs ar darbu daudzveidību – gan jaunu ideju un aktualizēto tēmu, gan estētisko formu ziņā. Izstādē varēs aplūkot ap 40 mūsdienīgi avangardisku mākslas darbu, kas spilgti un dinamiski atspoguļo mūsdienu laikmetu – izaicinot vispārpieņemtos uzskatus, aktualizējot sociālos jautājumus un piedāvājot pozitīvas nākotnes vīzijas.

Piektdien, 16. maijā, plkst. 17.00 Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas) festivāla „Māksla+Komunikācija 2014” ietvaros norisināsies trīs bezmaksas publiskās lekcijas par avangarda mākslas lomu mūsdienu sabiedrībā. Lekcijas lasīs Latvijas mākslas zinātniece Ieva Astahovska un ārvalstu viesi – izstādes „Lauki” kurators Dr. Armīns Medošs un pazīstamais mūsdienu mākslas teorētiķis Dr. Miško Šuvakovičs.

Mākslas zinātniece, kritiķe un kuratore Ieva Astahovska savā lekcijā pievērsīsies disciplīnu un žanru robežu pārkāpšanai 20.gadsimta 70. un 80.gadu Padomju Latvijas mākslā. Arī tolaik paralēli tādām tradicionālām mākslas formām kā glezniecība un tēlniecība plauka inovatīvi starpdisciplināri eksperimenti un tradicionālu uzskatu un vērtību izaicināšana, šķērsojot un atklājot pavisam jaunas robežas sava laika kultūrā. To apliecina tādas spilgtas personības tā laika Latvijas mākslā kā Hardijs Lediņš (un grupa „Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca”) u.c.

Dr. Miško Šuvakovičs (Serbija) – Eiropā labi zināmais mūsdienu mākslas teorētiķis un Belgradas Mākslas universitātes profesors iepazīstinās ar „pelēkajām zonām” - zonām, kurās māksla šķērso politikas robežu. Šuvakovičs vērš uzmanību uz to, ka māksla nepastāv pati par sevi. Viņš aicina redzēt mākslu kā ideju, tekstu, kultūras praksi, sociālu simptomu un politiski saistītu fenomenu. Māksla ir daudzslāņaina, netransparenta un neviennozīmīga. Tā ir gan simptoms, gan simptoma izraisītāja.

Kurators, mākslinieks un rakstnieks Dr. Armīns Medošs (Austrija) sniegs padziļinātu ieskatu izstādes „Lauki” idejās un tematikā, atklājot to, kādus laukus pēta un šķērso mūsdienu māksla. 2008.gada finanšu krīze tikai padarīja redzamāku un vēl padziļināja jau labu laiku pirms tam pastāvošo fundamentālo informācijas sabiedrības krīzi. Izstādes „LAUKI” idejiskais pamats ir krīzes pārvarēšanas stratēģiju un jaunu pozitīvu nākotnes scenāriju radīšana. Māksla ir sabiedrības spogulis.

Lekcijām, kuras notiks Gētes institūtā Rīgā interesentus aicinām iepriekš pieteikties pa tel. (+371) 67228478 vai e-pastā: rixc@rixc.lv.

Publiskās lekcijas ir daļa no konferences „Atjaunojamā nākotne” un tematiski ir saistītas ar starptautisko laikmetīgās mediju mākslas izstādi „Lauki”, kas no 15.maija līdz 3.augustam būs apskatāma LNMM izstāžu zālē Arsenāls. „Atjaunojamā nākotne” ir starptautiska konference par mākslu, zinātni un kultūras inovāciju, kas norisināsies no 15. līdz 18.maijam Rīgā un Liepājā. Reaģējot uz jaunākajiem centieniem ilgtspējīgas nākotnes veidošanā un aktuālās krīzes pārvarēšanā, konference vērsta uz nākotnes attīstības virzienu radīšanu, apvienojot tradicionāli savstarpēji nodalītas jomas.

Balstoties festivāla izstādes „Lauki” idejā, kas aplūko mākslu nevis tās šaurākajā nozīmē, bet gan kā dažāda veida radošās prakses, apvienojot jaunus domāšanas veidus, zinātniskas atziņas, estētiku, tehnoloģijas un sociālās prakses, konference veidos jaunas saskarsmes telpas starp akadēmisko pētniecības darbu un laikmetīgās mākslas prakšu daudzveidību, mākslu un zinātni, ilgtspējīgu uzņēmējdarbību un sociālajām iniciatīvām 21. gadsimtā.

Konferences programma:

Ceturtdien, 15.maijā 18.00
Izstādes „Lauk”i atklāšana – performances un kuratoru vadītas ekskursijas
LNMM izstāžu zālē Arsenāls, Torņa ielā 1, Rīga

Laikmetīgās mākslas izstāde „Lauki” piedāvā spilgtu un dinamisku ainavu ar vairāk kā 40 starptautisku mākslinieku darbiem, kas izaicina līdzšinējos priekšstatus, dekonstruē sociālo realitāti un piedāvā pozitīvas nākotnes vīzijas.
Izstādes kuratori - Raitis Šmits, Rasa Šmite (Latvija) un Armīns Medošs (Austrija).

Piektdien, 16. maijā
10.00-14.00 Konferences „Atjaunojamā nākotne” orgkomitejas tikšanās
17.00 – 19.00 "Lauki" – mākslas zinātnieku un kuratoru publiskās lekcijas: Armīns Medošs (Austrija), Miško Šuvakovičs (Serbija), Ieva Astahovska (Latvija)
Gētes institūtā Rīgā
Torņa iela 1 (ieeja no Klostera ielas), Rīgā
20.00 Fetivāla “Māksla+Komunikācija” koncerts
Spīķeru koncertzālē, Maskavas ielā 4/1, Rīgā

Sestdien, 17. maijā
Konferences „Atjaunojamā nākotne” 1. diena
„Māksla un zinātne” – no tehno-ekoloģiskām praksēm līdz jaunām ilgtspējības teorijām
10.00 Lekcijas. Marko Peļhans (Slovēnija / ASV) un Metjū Bīdermans (Kanāda), Lisa Jevbrata un Ričards Bārbrūks
12.00 Mākslinieku pezentācijas
15.00 „Spēlējam laukus – Iestādi!” Nepieradinātās ontoloģijas vēstures aktivizēšanai, atvērtā sesija
Gētes institūtā Rīgā
Torņa iela 1 (ieeja no Klostera ielas), Rīgā
19.00 – 24.00 izstādes „Lauki” publiskā programa Muzeju nakts ietvaros LNMM izstāžu zālē Arsenāls

Svētdien, 18. maijā
Konferences „Atjaunojamā nākotne” 2. diena
„Māksla kā pētniecība” – no strapdisciplināriem meklējumiem un līdzdalības kultūras līdz akadēmiskiem pētījumiem, prezentācijas, diskusiju sesijas
13.00 Prezentācijas un diskusijas
15.00 Liepājas Mākslas pētījumu laboratorijas jauno mediju mākslas Showcase
Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā

Jauno konferenču ciklu organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC, Renewable Network un ARS BALTICA sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā, Dānijas Kultūras institūtu Latvijā, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju, kā arī citām partnerorganizācijām, kultūras institūcijām un sadarbības tīklu partneriem. Šī pasākuma mērķis ir Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības platformas paplašināšana, kļūstot par „vienojošo posmu” starp dažādajām jau pastāvošajām Ziemeļeiropas un Baltijas jūras reģiona platformām un sadarbības tīkliem, kā arī sasaistīt tās ar pārējām Eiropas un pasaules valstīm.

Foto: Misko Suvakovic. Pelēkās zonas (no lekcijas materiāliem, 2014). Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV