Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Kad dzīve ir tik kodīga kā absints...

Ilze Malaševska, 13.11.2009. 19:46 | komentāri (3)

„Teātra observatorijas” izrādes „Absints” vēstījums ir tikpat spēcīgs kā zaļā dzira, kas tiek aizdedzināta un pēcāk izdzerta. Stāsts, kas dažreiz aizkož līdz kaulam, ir par mīlestību, laimi un ģimeni, kas ieliek visam pamatu.
Kad dzīve ir tik kodīga kā absints...

Galerijas:

Tumša telpa, kura tiek atklāta pamazām un pa mazam gabaliņam. Padomju laika stila virtuvē norisinās ģimenes attiecību atklāšana vai saprašana. Paralēles ar daudzām mūsdienu ģimenes dzīvēs modeļiem, iespējams, nav vērts pat meklēt, jo tās vienkārši ir. Tēvs ir alkoholiķis, kurš sen jau savu sievu nemīl, māte uzskata, ka viņas mīlestība izpaužas kreklu gludināšanā un ēst gatavošanā, bet meita Karolīna, kurai patiesībā bija jābūt dēlam, lai izpelnītos tēva mīlestību, sirgst ar sirds kaiti. Un tieši vājās veselības apveltītā būtne, kura uzskata, ka viņai sirds ir labajā pusē, meklē atbildes uz jautājumiem par to, vai attiecībās ir jābūt mīlestībai un vai bērni pārmanto savu vecāku dzīves.

Nedaudz saspringtu skatītāja uzmanību spēj noturēt ne tikai vēlme sekot notikumu gaitai, bet arī stilizēti dzīves notikumu atveidojumi. „Man patīk atsvešinātība”, savu darba stilu raksturo izrādes „Absints” režisors Juris Jonelis. Aktieri, kuri veido izrādes psiholoģisko fonu un priekšmetiski atsvešināta realitātes atveidošana ir galvenie akcenti gandrīz mēnesi ilgi tapušai izrādei.

„Absinta” mērķis ir likt noraudzīties uz šķietami ikdienišķām un pašsaprotamām lietām un aizdomāties par tām. „Šādas ģimenes attiecības tiek uzskatītas par normālām, tāpēc nevienam nav skaidrs, kāpēc meitene izdara pašnāvību”, galveno „Absinta” ideju ieskicē režisors Juris Jonelis. Režisors arī atklāj, ka izrādes izveidošanas ideja slēpjas globāla jautājuma sajūtās, tieši tāpēc, spēlējoties ar traģikomiskām lietām, viņš ir meklējis iespēju gan pasmieties, gan atrast izrādes attiecību pamatojuma sakni. „Ja mīlestība nav ģimenē, tad tās nav nekur,” secina J. Jonelis.

Izrādes „Absints” pirmizrāde Gaļinas Poļiščukas „Teātra observatorijā” būs sestdien, 14. novembrī.

Foto: Anrijs Požarskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV