Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris aicina uz pirmizrādi "Dīvainā misis Sevidža"

Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris, 01.04.2010. 11:03

Aprīlis Ādolfa Alunāna Jelgavas teātrim ir jaunumu mēnesis – skatītāju acīm tiks prezentēti divi iestudējumi. Pirmo no tiem noskatīties varēs jau 18.aprīlī plkst. 16.00.

"Bet tā taču ir trakomāja!" saka senators Tits Sevidžs, raksturodams "Kluso klosteri" – slēgtu durvju un restotu logu sargātu vietu, kurā ir daudz vairāk cilvēcības un maiguma nekā apkārtējā skarbajā pasaulē.

"Kluso klosteri" autors Džons Patriks izvēlējies par lugas darbības vietu. Tajā izskan domas par alkatību, vecumu, mīlestību, rūpi vienam par otru. Vairums šo ideju paudēji ir "Klusā klostera" iemītnieki. Katram no viņiem ir kāda problēma, dvēseles trauma, ar ko prāts nav spējis tikt galā. Taču, pateicoties pieredzējušā doktora Emmeta vadībai un miss Villi gādībai, šie cilvēki ieguvuši drošu patvērumu – mājas. Un kā jau mājās, viņi tur jūtas stipri un gatavi viens otru aizstāvēt.

Kad uz "Kluso klosteri" tiek atvesta misis Sevidža – atraitne, kurai vīrs novēlējis milzīgu bagātību, slimnieku mierīgajā ikdienā ielaužas neglītā ārpasaule, kas parasti tiek turēta aiz restēm...

"Luga ir par mīlestību un labestību vienam pret otru – tās ir lietas, kas ir ārkārtīgi nepieciešamas mūsdienu skarbajā laikmetā," informē režisore Lūcija Ņefedova. "Dīvaino misis Sevidžu" uzvešanai izvēlējos, jo man šķiet, ka pasaulē ir par maz cilvēciskas labestības, bet tas taču ir visa pamatu pamats.

Kā režisore, darbos meklēju veidu, kā izteikt to, ko domāju un jūtu. Dž.Patrika darbā "Dīvanā misis Sevidža" es saklausīju šīs patiesības. Galvenā varone visu mūžu ir kalpojusi vienam cilvēkam – savam vīram. Pēc vīra nāves viņa ir sapratusi, ka jāpalīdz arī citiem – visiem, kam vien viņa varētu darīt labu. No tā izriet vēl viena lugas līnija: katram cilvēkam ir jādara tik, cik viņš var izradīt. Mums nav tiesību noslēgties sevī, tādējādi nepielaižot sev klāt pasaules nelaimes un bēdas. Ir jākalpo cilvēkiem."

Savukārt režisores asistente Kristīne Zotova teic, ka šī bijusi fantastiska iespēja strādāt ar tik ļoti pieredzējušiem kolēģiem: "Asistentes darbs pie šīs izrādes man reizē ir arī kā neatkārtojama mācību stunda, ko pavadu ar milzīgu pietāti. Tas ir liels gods strādāt kopā ar cilvēkiem, kas teātrī pavadījuši ļoti ilgu laiku – vērot, kā viņi gatavojas savai lomai, cik nopietni pieiet darbam."

Par pašu izrādi runājot asistente saka: "Kaut kādā veidā šis "dīvainais" nosaukums atspoguļojas arī lugā. Kaut gan patiesībā, nekā dīvaina tur nav. Par dīvainu drīzāk varētu uzskatīt cilvēcību mūsdienās."

Norises vieta Jelgavas kultūras nama Lielā zāle. Biļetes "Biļešu Paradīzes" kasēs. Cenas: Ls 3.00, 2.50, 2.00.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV