Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Ādolfa Alunāna Jelgavas teātrī top izrāde par mums – „Dibenā”

Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris, 01.04.2010. 13:15

Aprīļa beigās Jelgavas Kultūras nama Lielajā zālē ikvienam interesentam būs iespēja ieskatīties nakts patversmes iemītnieku dzīvēs. Pirmizrādei gatavojas Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris. Šoreiz izvēlēta Maksima Gorkija luga ar visai intriģējošu nosaukumu – „Dibenā”.

 

Jau pēc mēneša, 28.aprīlī, pulksten 19.00 skatītāji varēs ielūkoties paši savās dzīvēs, ko uz skatuves izspēlēs aktieru kolektīvs 17 cilvēku sastāvā. Tas būs stāsts reizē par pagātni un nākotni – ieskats lugas rakstīšanas laikā pirms simt gadiem un iespējamā nākotnes vīzija par Latviju pēc dažiem gadiem... Luga radīta 1902.gadā, tagad ir 2010.gads, bet nekas nav mainījies.

Darbība norisinās nakts patversmē, kurā dažādu iemeslu un likteņa pagriezienu dēļ nonākuši ne vien un klaidoņi, bet arī inteliģenti cilvēki. Lugā ir parādīta šīs sabiedrības ikdiena. Cik tālu cilvēku spēj novest nolaidība, nevarība un nevēlēšanās? Cik tālu mēs esam gatavi iet? 

Izrādes veidotāji, Arvīds Matisons un viņa asistents Andris Bolmanis, par izrādi saka: „Mēs necentāmies lugā parādīt mantisko un sadzīvisko pagrimumu, bet gan likām uzsvaru uz cilvēciskajām attiecībām šajā „bedrē”, kur viņus iesviedis liktenis.”

„Ikviens lugas varonis „velk” savu dzīvīti mūžīgajā pagaidu mītnē,” stāsta režisori. „Tā tas ir līdz brīdim, kad viņu vidū uzrodas Luka – pavecs, klaiņojošs vīrs, kurš ikvienā lietā cenšas saskatīt un iedvest labo. Lukas ierosināti, patversmes iemītnieki spēj pacelties līdz saviem sapņiem un, vismaz uz kādu, laiku eksistēt atbilstoši šā ideālā tēla prasībām. No šīm divām realitātēm, cilvēka dzīves ietvarā, dabiski un pašsaprotami izaug arī izrādes varoņa, Satina, teiktais: „Cilvēks – tas skan lepni!” Tomēr, lai sasniegtu un paturētu savu sapni, vajag spēka un ticības, kas pietrūkst daudziem lugas varoņiem.”

„Mēs, kā izrādes veidotāji, mīlam lugas varoņus un šo cerību viņos – izrauties no dzīves dibena,” teic izrādes veidotāji. „Sabiedrība ir aizmirsusi cilvēciskās vērtības, aizmirsusi, ka augstāk par visu un pāri visam stāv Cilvēks (ar lielo burtu).”

Kā izrādē saka Luka: „Kristus visus žēloja un arī mums to vēlēja.” Lai mēs katrs varēt atrast savu patiesības zemi.

Šo pašu izrādi pēc vēl kāda laika varēs noskatīties arī krievu valodā - 5.vidusskolas teātra studijas „Čaika” izpildījumā.

Biļetes „Biļešu Paradīzes” kasēs, kā arī internetā – www.bilesuparadize.lv. Cenas 3,-, 2,50 un 2,- Ls.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV