Trešdiena, 22.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Emīlija;

Tiks demonstrēta izrāde par dzīvi nakts patversmē - “Dibenā”

Arvīds Matisons, 20.04.2010. 14:56

28.aprīlī plkst. 19.00 Jelgavas kultūras namā gaidāmo pirmizrādi – Maksima Gorkija lugu „Dibenā” – varētu pielīdzināt protestam pret šī laikmeta negatīvajām iezīmēm. Tajā tiek parādītā tā sabiedrības slāņa dzīve, kuram ikdienā nepievēršam pietiekami lielu vērību. 
Tiks demonstrēta izrāde par dzīvi nakts patversmē - “Dibenā”

Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris uzsver: „Cienījamo skatītāj, jums ir dota reta izdevība satikties ar ģeniālā dramaturga M.Gorkija pasaules slavenās lugas „Dibenā” varoņiem.” 

Darbība norisinās nakts patversmē, kurā dažādu iemeslu un likteņa pagriezienu dēļ nonākuši nevis klaidoņi, bet inteliģenti cilvēki. Daļa no tiem savu dzīves problēmas risina ar alkohola palīdzību. Lai gan šī vide daudziem asociējas ar negatīvām emocijām, izrādē netrūks ne pelēku, ne melnu joku.

„Man lugā iedalīta Vaska Pepela jeb Vasīlija loma”, izsakās Andris Bolamanis, viņš arī režisora asistents. „Tas ir jauns puisis, viens no nakts patversmes iemītniekiem, bet atšķirībā no pārējiem, viņš ir vislabāk situēts. Vaska Pepels, patversmes īpašnieka mudināts, nodarbojas ar zagšanu.”

„Par tipisku zagli šo varoni tomēr nevarētu saukt,” Andris turpina. „Jā, viņš nenožēlo savus grēkus un netic sirdsapziņai, tomēr par spīti visam viņš vēlas mainīties, vēlas aizbraukt no ierastās vides kopā ar savu mīļoto Natalju. Lukas ietekmē šis zaglis vēlas „dzīvot tā, lai pats sevi varētu cienīt”.”

Viens no galvenajiem izrādes tēliem ir jau minētais Luka (atveido Andrejs Pelūde), kurš nes šī darba galveno domu. Viņš cilvēkos, kuri jau samierinājušies ar savu likteni, iesēj ticības sēklu un aicina mainīties. Ād.Alunāna Jelgavas teātris vēl katram skatītājam no šīs izrādes paņemt kaut ko sev – kādu atziņu, domu graudu, un atcerēties, ka augstāk par visu un pāri visam stāv Cilvēks (ar lielo burtu).

Izrādes režisors Arvīds Matisons, režisora asistents Andris Bolmanis, scenogrāfs Edvīns Kalnenieks. Lomās: Kostiļevs Michails Ivanovičs (Arvīds Matisons) Vasiļisa Karpovna (Linda Baumane) Nataša (Ilva Zvilna), Medvedjevs (Lauris Bankevics), Vaska Pepels (Andris Bolmanis), Kļeščs – Andrejs Mitričs (Kalvis Žogots), Anna (Kristīne Skrebele), Nastja (Evita Dambīte), Kvašņa (Elita Majevska), Bubnovs (Lauris Siliņš), Satins (Roberts Avots), Aktieris (Kārlis Bolmanis), Barons (Dmitrijs Ivanovs), Luka (Andrejs Pelūde), Aļoška (Rūdolfs Jaks), Greizais Guza (Rihards Naglis), Tatars (Andrejs Jeršovs).

Norises vieta Jelgavas kultūras nama Lielā zāle. Biļetes Jelgavas kultūras nama un „Biļešu Paradīzes” kasēs, kā arī internetā – http://www.bilesuparadize.lv. Cenas 3,-, 2,50 un 2,- Ls.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV