Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Anša Butnora zīmējumu izstāde "Prātojumi"

Ieva Saulīte, 07.04.2011. 09:18

12. aprīlī plkst. 18:00 klubā "Nabaklab" tiek atklāta Anša Butnora zīmējumu izstāde "Prātojumi".
Anša Butnora zīmējumu izstāde "Prātojumi"

„Vienā brīdī, kad esi tam gatavs - sāc piefiksēt visas domas, kas iešaujas prātā, mēģini tās visas izanalizēt no ētiskā, reliģiskā, filosofiskā, psiholoģiskā utt. viedokļa, pēc iespējas dziļāk, cik tālu sniedzas zināšanas. Tā turpinot, var nonākt tikai pie vienas domas, līdz beidzot pazūd arī tā, un tad, kā uzplaiksnījums parādās attēls. Tas ir diezgan noturīgs, un saglabājas ilgu laiku," skaidro Ansis Butnors.

A. Butnors izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās jau vairāk kā astoņus gadus, neraugoties uz to, mākslinieks ik pa laikam iegūst apzīmējumu – „patīkams atklājums". Kādēļ? Automašīnas vadīšanas gadījumā, uzsākot jebkuru manevru jāpārliecinās par ceļu satiksmes drošību vismaz divkārši: gan skatoties atpakaļskata spoguļos, gan pagriežoties un vēlreiz atskatoties pār plecu, jo spoguļos nav iespējams saskatīt t.s. „aklo zonu". Mākslinieka darbi savdabīgi ironiskā veidā izceļas ar to, ka pirmajā mirklī, tie organiski iekļaujas vidē: tēli, ainavas, priekšmeti un to attiecības vienam pret otru šķiet pazīstamas un redzētas, pietuvinātas ikdienas dzīvei. Pedantiski un tehniski profesionāli „nostrādāts" kompozicionālais risinājums un attēla tīrība bez liekām, provocējošām detaļām var kalpot kā paraugi figurālas kompozīcijas pamatprincipu apgūšanai. Ar šo „nepamānību" darbi provocē lūkoties atkal un atkal „aklājā zonā", kas, visticamāk, ir skatītāja iztēlē un tieši subjektīvajos kontekstos, sāk risināties notikumi, kas, iespējams, tikai vēl notiks vai ir jau notikuši pirms attiecīgā mirkļa, kas fiksēts Anša Butnora darbos.

Vairāku gadu gaitā pacietīga darba un klasiskas mākslas izglītības Jaņa Rozentāla Mākslas visusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā rezultātā Ansis Butnors ir ieņēmis un turpina ieņemt aizvien stabilāku lomu uz Latvijas mākslas skatuves. Mākslinieks regulāri veido personālizstādes Rīgā, Valmierā un Hārlemā (Nēderlandē), kā arī ir piedalījies jau par zīmolu kļuvušajā "Candy bomber/Našķu bumba. Jaunie Latvijas glezniecībā" LNMM izstāžu zālē Arsenāls 2007. gadā.

Izstāde skatāma no 12. aprīļa līdz 4. maijam katru dienu no plkst. 12:00 NABAKLAB, Z. A. Meirovica bulvārī 12, Rīgā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV