Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Izstāde "Herca Franka kods" pagarināta līdz rudenim

EasyGet.lv, 19.06.2012. 15:27

Izstāde, kas veltīta izcilajam kinodokumentālistam Hercam Frankam, kurš šī gada sākumā nosvinēja savu 86. jubileju, tiek pagarināta līdz 1. oktobrim, informē Rīgas Kino muzeja pārstāve Līva Pētetersone.
Izstāde "Herca Franka kods" pagarināta līdz rudenim

Galerijas:

Pašmāju un ārvalstu apmeklētāju augstu novērtētā ekspozīcija tikusi nominēta "100g kultūras" gada balvai "Kilograms kultūras" un Muzeju gada balvai "Zelta puteklis" nominācijā Gada izstāde.

Pasaules līmeņa dokumentālists no Latvijas Hercs Franks filmās pētījis dzīvi, mākslu un cilvēka būtību. IzstādēRīgas Kino muzejā meklējam viņa kodu – filmās, tēva fotogrāfa amatā, bērnības pilsētā Ludzā.

"...es domāju, ka dokumentālajam kino kā jebkurai mākslai ir jāpārkāpj aizliedzošās barjeras. Citādi tā izsīks, saprotiet? Jautājums ir – kā vārdā jūs to darāt? Kā vārdā pārkāpjat barjeru? Lai radītu sensāciju? Lai parādītu, kāds varonis esat? Vai tādēļ, lai atklātu cilvēkiem kādu patiesību, kas ļautu viņiem dziļāk izprast pašiem sevi?" - tā Hercs Franks.

Hercs Franks ir viens no latviešu poētiskā dokumentālā kino tradīcijas aizsācējiem, režisors, par kuru vairāk zina un kuru atpazīst ārpus mūsu valsts robežām. Herca Franka kontā ir ap 40 filmām. Filmas ir starptautiski apbalvotas nozīmīgos pasaules kinofestivālos, pašu režisoru joprojām bieži aicina lasīt lekcijas daudzās pasaules kino augstskolās un piedalīties starptautiskos festivālos kā goda viesim. Viņa filma "Vecāks par 10 minūtēm" (1978) ir iekļauta kino klasikas annālēs, un pieminams fakts, ka tieši šī filma kalpojusi par iedvesmas avotu 15 pasaulē atzītiem kinorežisoriem – Žanam Likam Godāram, Džimam Džārmušam, Vimam Vendersam, Bernardo Bertoluči u.c. – veidojot savu stāstu par kļūšanu 10 minūtes vecākam. Augustā režisors viesosies dzimtajā pilsētā Ludzā un saņems Ludzas Goda pilsoņa statusu.

Muzeja sinematēkā iespējams noskatīties lielāko daļu no Herca Franka filmām.

Izstādes veidotāji: koncepcija – Agris Redovičs, Agnese Zeltiņa, Dace Džeriņa, Zane Balčus, Juris Freidenbergs; dizains – Dace Džeriņa.

Izstāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas Domes, biedrības Ekrāns atbalstu. Sadarbības partneris - Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs.
Rudenī Kino muzejs pārsteigs ar vairākiem sengaidītiem, spilgtiem notikumiem – sekojiet informācijai www.kinomuzejs.lv!

Foto: Ieskats izstādē Herca Franka kods. Foto (c) Agnese Zeltiņa

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV