Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Andreja Tarkovska mēnesi atklās ar izstādi Rīgas Kino muzejā

EasyGet.lv, 31.10.2012. 09:19

No 20. novembra Rīgas Kino muzejā būs skatāma izstāde „Spogulis spogulim. Veltījums Andrejam Tarkovskim", informē muzeja projektu kuratore Līva Pētersone.
Andreja Tarkovska mēnesi atklās ar izstādi Rīgas Kino muzejā

Ekspozīcija ir pasaulslavenā krievu režisora Andreja Tarkovska hrestomātiskā darba „Spogulis" (1975) grafiska interpretācija ukrainā dzimušā dāņu mākslinieka Sergeja Svjatčenko (Sergei Sviatchenko) darbos – fotokolāžās. Mākslinieks par savu darbu iedvesmas avotu izmantojis filmu, strādājot līdzīgā strukturālā piegājienā, tādējādi jēdzienam „spogulis" piešķirot vēl vienu – intertekstualitātes slāni. Darbos redzami gan Tarkovska filmas oriģinālie tēli, gan mākslinieka laikmetīgā interpretācija.

Būtiski, ka Svjatčenko precīzi reflektē par Tarkovska kino un jo īpaši filmas „Spogulis" centrālo tēmu – laika uztveri, pagātnes un sapņa izvērsumu mākslā – kino valodā. Turklāt Svjatčenko darbiem piemīt sapņu nekontrolējamā, neizskaidrojamā daba un psiholoģiskas provokācijas potenciāls.

„Mana iecere šajā ekspozīcijā ir izveidot saikni starp fragmentiem, kas atrodas mūsu apziņas un zemapziņas telpā un parādīt, cik nozīmīgi šie jūtu uzliesmojumi ir mūsu eksistencē. Tie mūs baro emocionāli un piesātina mūsu iztēli." /S.Svjatčenko/

Sergejs Svjatčenko ir Ukrainā dzimis mākslinieks un arhitekts, kurš šobrīd dzīvo un strādā Dānijā. Kopš 1990. gada viņa darbi izstādīti personālajās un grupu izstādēs Eiropā, Kanādā un ASV. Mākslinieks galvenokārt strādā fotogrāfijā, video, instalācijā un glezniecībā.

Tarkovska mēnesi Rīgā papildinās arī Tarkovska filmu programma k/t Splendid Palace (kinolektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" ietvaros 20.11.2012.- 11.12.2012.) un Tarkovska polaroīd-fotogrāfiju kamerizstāde ciklā „Kafejnīcas lieta" kim? Laikmetīgās mākslas centra pirmā stāva restorānā Kitchen, kur 21. novembrī notiks mākslas profesionāļu diskusija par Tarkovska uztveri mūsdienās.

Tarkovska mēnesis Rīgā simboliski atzīmēs ģeniālā režisora 80. dzimšanas dienu un pārskatīs un aktualizēs viņa darbu uztveri mūsu laikā.

Papildus informācija par pasākumu norisi: www.kinomuzejs.lv

Organizē LKA Rīgas Kino muzejs un Dānijas Kultūras institūts Rīgā sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmija, kim?, Rīgas Nami, k/t Splendid Palace, biedrība Ekrāns, Dānijas vēstniecība un Krievijas vēstniecība Latvijā. Informatīvi atbalsta Diena, Dienas Mediji, Satori, SWH, Pastaiga, Studija, Arterritory, Veto, Naba, Rīga radio, Easyget, RigaThisWeek, Telegraf.

Foto no izstādes „Spogulis spogulim. Veltījums Andrejam Tarkovskim". Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV