Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Festivāls „Survival Kit 5” pieņem mākslinieku pieteikumus vēl šonedēļ

EasyGet.lv, 04.03.2013. 11:27

Līdz 10.martam plkst. 23:59 mākslinieki aicināti pieteikt savas idejas dalībai festivālā „Survival Kit 5”, ko Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) rīkos no 5. līdz 15. septembrim, informē LMC pārstāve Elza Zīda. Starptautiskais mākslas notikums šogad pievēršas lēnajai revolūcijai, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci.
Festivāls „Survival Kit 5” pieņem mākslinieku pieteikumus vēl šonedēļ

Pieteikties dalībai festivālā „Survival Kit 5” iespējams, izpildot un augšupielādējot pieteikuma anketu un citus norādītos dokumentus (mākslinieka CV, portfolio, vizuālie materiāli) online festivāla mājaslapā http://www.survivalkit.lv/lv/pieteikuma-forma/. Festivāla kuratore un Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese aicina savos mākslas darbos reflektēt par lēnās revolūcijas konceptu: „Lēnajai revolūcijai nav nacionālo robežu, nav līderu, nav politiskās programmas. Galvenā prasība ir mainīt pastāvošo sistēmu vai arī radīt jaunu alternatīvu esošajai. Kāda gan ir iespējamā alternatīva? Vai kritiskā tradīcija nav nonākusi sava veida strupceļā, kritizējot pastāvošo situāciju, bet nespējot piedāvāt jaunu nākotnes vīziju, jaunu utopiju?”

Ko gan mākslinieks var darīt šādā „seismiskā” situācijā? Vai iespējams ietekmēt situāciju? Kādas stratēģijas mēs varam izmantot, esot visai marginālā pozīcijā pretstatā dominējošam spēkam? Marginalitātes priekšrocība, esot ārpus oficiālajiem varas centriem, ir iespēja manifestēt kritisku nostāju. Tieši varas lauku nomalēs rodas pārdrošākās idejas. Svarīgi ir „neiestrēgt” paredzamajā, izgudrot pašiem savus noteikumus, spēli, spert pirmo soli pirms kontroles sabiedrība ir paspējusi neordināros risinājumus klasificēt, pakļaut, pārņemt un padarīt par sistēmas sastāvdaļām.

Toties LMC draugi Ūmea, Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014, mākslinieku organizācija „Verkligheten”– kas pagājušogad sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību „Survival Kit” ietvaros Siguldā radīja mākslas projektu „Timeline Hotel” jeb „Laika Līniju viesnīca” (kuratores Laura Prikule un Eva Vēvere) – aicina pieteikties dalībai radošajās darbnīcās, kas notiks Zviedrijā. Darbnīcu tēma ir sociālie, ekoloģiskie, ekonomiskie, kultūras un politiskie jautājumi, kas saistīti ar upi Umeälven. Dalībai var pieteikties līdz 8. aprīlim: http://www.survivalkitfestival.se/index-workshop.htm.

Foto: Festivāls „Survival Kit 5”. Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV