Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Sarunas muzejā par izstādi „Latviešu māksla trimdā”

Easyget.lv, 08.07.2013. 16:13

Ceturtdien, 11. jūlijā, plkst. 17.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) notiks sezonu noslēdzošā „Saruna muzejā”. Vakara īpašie viesi būs pazīstamie trimdas mākslas pārstāvji un mākslinieki, kuru darbi ir apskatāmi izstādē „Latviešu māksla trimdā”, informē muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.
Sarunas muzejā par izstādi „Latviešu māksla trimdā”

Izstāde gan parāda pēckara gados tapušo klasiku, gan dod nelielu ieskatu jaunākajā sniegumā, taču sarunas ar pašiem māksliniekiem ļaus tuvāk iepazīt radošās dzīves šķautnes. Ne mazāk būtiska ir arī organizatoriskā puse – mākslinieku apzināšana plašajā pasaulē, informēšana par aktualitātēm, mākslas darbu uzkrāšana un kultūras mantojuma saglabāšana, kā arī kopējo izstāžu rīkošana.

Šoreiz mākslas zinātniece, izstādes kuratore Dr. art. Dace Lamberga uz improvizētu „Sarunu muzejā” ir uzaicinājusi Amerikas Latviešu mākslinieku asociācijas (ALMA) prezidenti un gleznotāju Lindu Treiju, Amerikas Latviešu apvienības (ALA) Kultūras fonda priekšnieci Sarmu Muižnieci-Liepiņu, mākslas zinātnieci Eleonoru Šturmu, fotogrāfi Daci Margu un citus māksliniekus, kuri iepazīstinās ar tautiešu radošo darbību ASV, ar izstāžu iespējām Ņujorkā un citos lielajos centros, pastāstīs par ALMA ikgadējiem saietiem Katskilu kalnos Ņujorkas pavalstī.

„Sarunas” dalībnieki varēs dziļāk ieskatīties mākslas pasaulē, kura līdz šim vienkopus nav bijusi redzēta. Vairāk nekā 200 izstādē eksponētās gleznas, grafikas un skulptūras atklāj galvenos šīs „paralēlās” mākslas attīstības virzienus Eiropā, ASV un Austrālijā. Izstādē pārstāvēta turpat 100 autoru daiļrade, kuru vidū ir tādi spoži vārdi kā Augusts Annuss, Valdemārs Tone, Ludolfs Liberts, Niklāvs un Laris Strunkes, Kārlis Neilis, Sigismunds Vidbergs, Voldemārs Avens, Sigurds Vīdzirkste, Imants Tillers, Lidija Dombrovska-Larsena, Edgars Jēriņš, Fridrihs Milts, Ģirts Puriņš, Laimonis Mieriņš, Raimonds Staprāns, Vija Celmiņa un daudzi citi.

Ieeja pasākumā ir bez maksas. Izstāde skatāma līdz 28. jūlijam.

Foto: Laimons Eglītis. Nepārtrauktā klusā daba. 1988. Papīrs, guaša, akvarelis. Foto: Normunds Brasliņš

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV