Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Survival kit 5 - Gruzons par aktīvismu un citas aktivitātes

Easyget.lv, 20.08.2013. 11:54

Laikmetīgās mākslas festivāla Survival kit 5 ietvaros notiks simpozijs, intervences un darbnīcas par mākslu un kultūru perifērijās
Survival kit 5 - Gruzons par aktīvismu un citas aktivitātes

Laikmetīgās mākslas centra (LMC) producētā festivāla Survival kit 5 ietvaros līdz 14. septembrim notiks virkne diskursīvu notikumu – radošās darbnīcas, simpozijs, diskusija, intervence Occupy Sarkandaugava, kuru ietvaros mākslinieki, kuratori, mākslas institūciju pārstāvji un aktīvisti inscenēs, analizēs, pētīs un prezentēs dažādas marginālo pozīciju stratēģijas un taktikas. Kā iepriekš ziņots, festivāls šogad norisināsies Rīgā, Lāčplēša ielā 60, tomēr daži no satelīt-pasākumiem notiks Sarkandaugavā u.c., informē LMC pārstāve Elza Lāma.

Revolūcija kā kolektīva aktivitāte parasti rodas perifērā zonā - vai tā būtu teritoriāla, idejiska, ekonomiska vai politiska, tās mērķis ir būtiski mainīt valdošā spēka diktēto sistēmu, kas ir nespēcīga vai neieinteresēta sabiedrības vajadzību nodrošināšanā. Bieži vien mazie žesti, intervences publiskajā telpā, partizānu stratēģijas un iedzīvotāju iesaistīšana kļūst par spēcīgiem impulsiem, kas spēj izraisīt visai pārsteidzošas pārmaiņas. Ko mākslinieks, mākslas organizācijas un apkaimju iedzīvotāji, esot varas perifērijā, var darīt šajā pilsoniskās aktivitātes uzplaukuma laikmetā? Kādus ieročus un instrumentus iespējams izmantot? Ko mēs vēlamies mainīt pašreizējā situācijā?

Otrdien un trešdien, 10. un 11. septembrī, norisināsies radošā darbnīca Ielu horeogrāfija iesācējiem, kurā mākslinieks no Izraēlas Omērs Krīgers (Omer Krieger) izaicinās uz intervencēm publiskajā telpā, lai izmēģinātu dažādas iespējas, kā cilvēku grupa var izveidot politiskā aktīvismā balstītas situācijas. Dalībnieki radīs formas un struktūras, izmantojot savus ķermeņus un īpašus scenogrāfijas elementus kā galvenos instrumentus.

Ceturtdien, 12. septembrī, no 11.00 līdz 18.00 norisināsies simpozijs Lēnā revolūcija. Māksla un kultūra institucionālajā un teritoriālajās perifērijās, kurā dažādu mākslas un kultūras organizāciju pārstāvji, kuratori, mākslinieki un aktīvisti no Somijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Krievijas, Izraēlas, Ēģiptes, Ukrainas un Latvijas sanāks kopā, lai diskutētu par ieguvumiem un izaicinājumiem, darbojoties ārpus mākslas un varas centriem.

Simpozijā piedalīsies: māksliniece un Snowball Cultural Productions dibinātāja Jusefīna Poša (Josefina Posh, SE), māksliniece, kuratore un platformas Rakett dibinātāja un vadītāja Ose Lēvgrēna (Åse Løvgren, NO), kuratore un laikmetīgā mākslas festivāla IHME direktore Paula Topila (Paula Toppila, FI), kuratore un kultūras iniciatīvas Tranzit dibinātāja un direktore Jūlija Barduna (Yulia Bardun, RU), mākslinieks Francisko Kamačo (Francisco Camacho, CO/NL), mākslinieks un festivāla Under the Mountain New Public Art Festival mākslinieciskais direktors Omērs Krīgers (Omer Krieger, IL), māksliniece un kuratore Katerina Radčenko (Kateryna Radchenko, UA), aktīvists, Kaņepes Kultūras centrs vadītājs Dāvis Kaņepe (LV), vēsturnieks, aktīvists, publicists Iļja Budraickis (Ilya Budraitskis, RU), kuratore Aida Eltorī (Aida Eltorie, EG).

Piektdien, 13. septembrī, plkst. 20.00 bārā Chomsky, Lāčplēša ielā 68, filozofs Normunds Kozlovs aicina visus interesentus un ziņkārīgos, tai skaitā latentos aktīvistus, pievienoties neformālai sarunai par aktīvismu mūsdienās – Gruzons par aktīvismu.

Sestdien, 14. septembrī, no 12.00 līdz 21.00 Sarkandaugavā notiks intervence Occupy Sarkandaugava. Intervence ļaus no jauna iepazīt Rīgas vēsturisko apkaimi, kurā 18. gs. sākumā cars Pēteris I bija iecerējis izveidot Rīgas jauno centru. Sadarbībā ar Sarkandaugavas attīstības biedrību visas dienas garumā dažādās vietās Sarkandaugavā norisināsies daudzveidīga pasākumu programma, aicinot „ieņemt” Sarkandaugavu un vismaz uz vienu dienu pārvērst to no nenovērtētas Rīgas nomales par notikumu epicentru. Intervences dalībnieki: Jonass Būhels (Jonas Buechel, DE/LV), kuratoru platforma BCC (Maija Rudovska), Ramona Buša-Virtmane, Vladislavs Saveļjevs u.c.

Plašāk par visiem pasākumiem – festivālam tuvojoties. Ieejas maksa Survival kit 5 izstādē – 1Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem – 0,50Ls.

Foto: Māksliniece un kuratore Katerina Radčenko. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV