Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Sarunas muzejā: Ilmārs Blumbergs „Es nemiršu”

Easyget.lv, 11.09.2013. 17:32

Svētdien, 15. septembrī, plkst. 15.00 mākslas zinātniece Anita Vanaga aicina Ilmāra Blumberga talanta cienītājus uz tikšanos mākslinieka jubilejas personālizstādē „Es nemiršu” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1), informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
Sarunas muzejā: Ilmārs Blumbergs „Es nemiršu”

Ilmāru Blumbergu var uzskatīt par spēcīgāko mītiskās domāšanas pārstāvi Latvijas mūsdienu mākslā. Brīdis, kad acumirklīgais pārtop mūžīgajā, cilvēks un viņa eksistence, dzīve un nāve ir Blumberga izpētes objekti, kas daudzus gadus dažādās variācijās sastopami mākslinieka daiļradē – gleznās, grafikās, plakātos, grāmatu ilustrācijās, scenogrāfijā, skulptūrās, instalācijās, fotogrāfijās un videodarbos. Tie ir redzami arī jaunākajā personālizstādē, kur vairāk nekā simts eksponātos autors veido autobiogrāfisku, dziļu, emocionālu stāstījumu un konceptuāli tēlainu radošo atskaiti par 70 gadu laikā pārdzīvoto, pārdomāto, izjusto, paveikto: „Zīmēt, ko dzīvoju, lai labāk saprastu, kā es dzīvoju,” paskaidro mākslinieks. Un piebilst: „Te ir „visi [darbi] kopā. Nevis daudz, bet viss. Kā viens veselums.”

Uz „Sarunu muzejā” ir uzaicināta izstādes kuratore, mākslas zinātniece Anita Vanaga, kura ievadīs skatītājus savdabīgajā Ilmāra Blumberga tēlu, simbolu un zemtekstu pasaulē, stāstot par mākslinieka dzīvi un viņa jaunrades filozofiju, atsevišķu ciklu darbu koncepciju un tajos iekodēto autora vēstījumu. „Šī izstāde saucas „Es nemiršu!”. Tā nav par miršanu. Tā ir par dzīvošanu,” uzsver Blumbergs, stāstot, ka, uzzīmējot notikumu, cilvēks no tā tiek vaļā: „Viss. Tas ir prom. Tu it kā pārej tai nāvei pāri.”

Ilmārs Blumbergs dzimis 1943. gadā Rīgā. Beidzis Rīgas lietišķās mākslas vidusskolu (1963) un Latvijas PSR Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu scenogrāfijas specialitātē (1972). Bijis Dailes teātra scenogrāfs (1969–1984), galvenais mākslinieks (1976–1978), veidojis operu iestudējumus Latvijas Nacionālajā operā u.c. Kopš 1962. gada Ilmārs Blumbergs regulāri piedalās mākslas izstādēs visā pasaulē, realizējis nozīmīgas personālizstādes Vācijā, Francijā, Itālijā, Norvēģijā un citur. Saņēmis visaugstākos apbalvojumus visās radošās darbības jomās.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem LVL 2,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem LVL 1,50).

Izstāde skatāma līdz 6. oktobrim.

Foto: Ilmāra Blumberga personālizstādes „Es nemiršu” atklāšana LNMM izstāžu zālē Arsenāls. Foto (c) Elīna Tjutjunnika

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV