Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīgas Laika festivāls: otrās dienas programma

Easyget.lv, 05.11.2013. 09:45

Šodien notiek „Rīgas Laika festivāla“ vērienīgākais pasākums – Sergeja Prokofjeva kantātes „Oktobra revolūcijas XX gadadienai“ pirmatskaņojums Lielajā ģildē, Rīgas Biržas namā iek uzsākta nedēļu ilgā performance „Domātatva“, savukārt Kultūras pilī Ziemeļblāzma notiks slavenā Pjotra Mamonova koncerts „Vectēvs Pjotrs un zaķi“.

5. novembra programma:

  • 11.00 Radošā darbnīca "Zemāk par ūdeni: minerālais stils" Kalnciema ielas kvartāla galerijā (latv.val.). Vada Uldis Tīrons.
  • 11.00 - 13.00 Diskusija “Thought and Building”. Konferenču centrā Citadele. Diskusijā piedalās
  • Aleksandrs Rapaports, Markoss Novaks unVladimirs Neilands. Sarunu vada Visvaldis Sarma, atbalsta LNK Industries.
  • 14.00 “Domātavas” atklāšana Mākslas muzeja „Rīgas Birža” ātrijā. “Domātava” darbosies līdz 9. novembrim Mākslas muzeja „Rīgas Birža” darba laikā.

Līdz pat 9. novembra vakaram festivāla viesi, dalībnieki un īpaši uzaicināti cilvēki Domātavā muzeja darba laikā domās par sev svarīgām lietām. Ikvienam muzeja apmeklētājam būs iespēja padomāt kopā ar Uldi Tīronu, Danielu Pavļutu, Anniju Koenu Solalu, Aleksandru Rapoportu, Markosu Novaku un citiem.

„Ja gribam, lai teikums „Rīga kā vieta, kur domā“ nebūtu tukšs sauklis, kaut kas ir jādara lietas labā,“ saka festivāla organizatori, „un mēs negribam, lai tas ir tukšs sauklis.“ Taču, kā zināms no Veņičkas Jerofejeva, “visam šajā pasaulē jānotiek lēni un nepareizi, lai cilvēks nekļūtu lepns”. Tāpēc Domātavā pamīšus ar citiem domātājiem reizēm domās viens no “Rīgas Laika festivāla” galvenajiem pērtiķiem. Festivāla organizētāji ir pārliecināti, ka tas nekādā mērā nemazinās apmeklētāju iespējas domāt pašiem, un, nav izslēgts, pat palielinās šīs iespējas. „Šo iespēju nevajag novērtēt par zemu,“ apgalvo organizatori, „mums ir visai patvaļīgs priekšstats par pērtiķu spēju vai nespēju domāt.“

Vēl precīzi nav zināms, tieši kurš no domātājiem sēdēs Domātavā 5. novembrī plkst.14.00, kad tā tiks svinīgi atklāta. Iespējams, ka tas būs Nils Ušakovs, iespējams, ka Uldis Tīrons, bet varbūt Zbigņevs Stankevičs vai Daniels Pavļuts.

Norises Domātavā visu festivāla laiku tiks translētas tiešajā ēterā festivāla mājas lapā www.rl20.lv. Domātava ir tapusi sadarbībā ar interjera salonu “Krassky“ un to atbalsta Mākslas muzejs “Rīgas Birža”.

  • 17.00 Siegfried fotogrāfiju izstādes atklāšana festivāla ietvaros Kaņepes Kultūras centrā. Piedalās autors.
  • 18.00 Policisti un zagļi, Mario Moničelli, 1951 (109’). Kinoteātrī K.Suns
  • Ievadlekcija - Aleksandrs Rapaports (30’). Biļetes nopērkamas kinoteātrī vai www.bezrindas.lv. 
  • 19.00 Festivāla atklāšanas koncerts, pirmatskaņojums Latvijā Sergeja Prokofjeva kantāte “Oktobra revolūcijas 20. gadadienai” Lielajā Ģildē. Izpilda - Valsts Akadēmiskais koris Latvija un LNSO. Diriģents - Normunds Šnē. Biļetes nopērkamas www.bilesparadize.lv.

“Mūzikas valoda ir pat Prokofjeva stilam neierasti asa, dramatiska, saspringta, tomēr brīžam atkāpjoties viņa nepārspējamā melodisma priekšā. Tikai Krievija varēja dāvāt pasaulei tādu ģēniju, un tikai Prokofjevs varēja savai mīļajai dzimtenei uzdāvināt šādu veltījumu, neslēpjot rūgtumu un vilšanos vērojot, par ko pārvēršas Krievija zem Staļina nežēlīgā papēža,” stāsta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģents Normunds Šnē.

Sergeja Prokofjeva radītās “Kantātes Oktobra XX gadadienai” avangardisms izpaužas kā mūzikas izteiksmes līdzekļu naturālisms, pat brutālisms. Būtiskākā skaņdarba iezīme, kura arī cenzoram lika pieņemt lēmumu kantāti aizliegt, ir kantātes pārsteidzoši reālistiskā mūzikas valoda. Tā spilgti ilustrē revolūcijas notikumus, neko neizskaistinot un nepoetizējot.

"Es aicinu nākt un noklausīties Prokofjeva “Kantāti Oktobra XX gadadienai”, jo grūti pateikt, vai tuvāko 100 gadu laikā šāda iespēja vēl būs," uzsver Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina.

  • 22.00 Pjotra Mamonova koncerts "Vectēvs Pjotrs un zaķi" Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”. Biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv.

Pjotra Mamonova reliģiskie un garīgie meklējumi, aiziešana nomaļnieka dzīvē laukos, askētisms savienojumā ar cilvēka ķermenisko vājību un atkarību atzīšanu, minimālisms, kas brīžiem sliecas uz misticismu dzejā un mūzikā, absurda, sarkasma, simbolu un līdzību izmantošana - tas viss tuvina Mamonovu senai reliģisko ākstu un muļķīšu tradīcijai.

“Rīgas Laika festivāla” ietvaros Rīgā no 4. līdz 10. novembrim notiks vairāk nekā 50 dažādi pasākumi, un tos ir aicināti apmeklēt visi, kas izrāda tieksmi domāt. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rl20.lv .

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV