Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīgas Laika festivāls: ceturtā diena

Easyget.lv, 07.11.2013. 09:23

Ceturtdien “Rīgas Laika festivālā” – Tuviešu rīkles dziedātāju concerts Kongresa nama Jaunajā zālē, dr. Deivida Piketa lekcija “Gustavs Mālers kā dirģents” Latvijas Mūzikas akadēmijā, Raula Ruisa filma “Nozagtās gleznas hipotēze” kinoteātrī K.Suns ar Kirila Kobrina ievadlekciju pirms tās, informē Sanita Rībena.
Rīgas Laika festivāls: ceturtā diena

7. novembra programma:

  • 9.00 - 11.00 Publiskā diskusija "Kas kopīgs tehnoloģiskajām un sociālajām inovācijām?" Konferenču centrā Citadele
  • Matss Šaers, Hanks Kjūns un Gregs Māters. Sarunu vada Roberts Ķīlis. 
  • 10.00 – 18.00 Performance “Domātava” Rīgas Biržas namā.
  • 11.00 Radošā darbnīca "Rakstīšana kā saruna pašam ar sevi" Kalnciema ielas kvartāla galerijā (latv.val.). Vada Valdis Ābols.
  • 13.00 Radošā darbnīca "Eseja/non-fiction – vienīgais dzīvais žanrs" Kalnciema ielas kvartāla galerijā (krievu val.). Vada Kirils Kobrins.
  • 14.00 Izrāde „Svētceļnieks” Režija - Houkka Bros. Piedalās - Kristians Smeds, Juha Valkepā, Tero Nauha. Ieeja ar ielūgumiem.
  • 15.00 Ulda Tīrona un Andreja Granta grāmatas "Šamaņu pusē" Andreja Granta fotogrāfiju izstādes "Šamaņu pusē” atklāšana Kalnciema kvartāla vīna zālē. Piedalās - Rīkles dziedātāji no Tuvas.
  • 15.00 Izrāde "Gaismotāji. Pēc žurnāla Rīgas Laiks motīviem." JRT Mazajā zālē. Ieeja tikai ar ielūgumiem
  • 15.50 Deivida Piketa lekcija "Gustavs Mālers kā diriģents" Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Dr. Deivids Pikets ir diriģents, literāts, lektors un ierakstu producents, beidzis Londonas universitāti, Sari (Surrey) universitātē ieguvis doktora grādu par pētījumu “Gustavs Mālers kā interprets”. Dr. Pikets kā starptautiski atzīts Mālera komponista un diriģenta karjeras eksperts bieži tiek aicināts uzstāties dažādos semināros, lekcijās un koncertos. Viņa darbus par Māleru ir publicējušas tādas izdevniecības kā Cambridge University Press, Ashgate, Böhlau Verlag un Laaber Verlag.

  • 17.00 Izstādes "Rīgas laiks" atklāšana galerijā Māksla XO. Ieeja tikai ar ielūgumiem.
  • 17.00 Kinogamma Part 1, Siegfried, 2008 (76') Kinoteātrī Kino Bize. Biļetes nopērkamas www.bezrindas.lv. Pirms seansa kinožurnāls "Lasītāji" Nr. 2.
  • 19.00 Izrāde "Gaismotāji. Pēc žurnāla Rīgas Laiks motīviem". JRT Mazajā zālē. Ieeja tikai ar ielūgumiem.
  • 19.00 Louise (Take 2), Siegfried, 1998 (115') Kinoteātrī Kino Bize Biļetes nopērkamas www.bezrindas.lv. Pirms seansa kinožurnāls "Lasītāji" Nr. 3.
  • 19.00 - 21.00 Tuviešu rīkles dziedātāju koncerts Kongresa nama Jaunajā zālē. Biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv.

Stāsta, ka jauneklis – bārenis trīs gadus dzīvojis vientulībā pie klints un dziedājis. Skaņas atsitušās klintīs un pārvērtušās aimanās – tādās kā smeldzīgās vēja gaudās; tā radusies rīkles dziedāšana – hōmejs. Pārdabiskais tuviešu dziedāšanas stils ir nevis cilvēku, bet garu mūzika. Unikālā koncertā Rīgā uzstājas Tuvas nacionālā orķestra muzikanti Ōržaks Aikhans un Tautas hōmeiži Jevgeņijs Sariglars, kurš nupat saņēma galveno balvu 2. starptautiskajā festivālā Vargans.

  • 19.30 Nozagtās gleznas hipotēze, Rauls Ruiss, 1979 (66') Kinoteātrī K.Suns. Ievadlekcija - Kirils Kobrins (30').

Režisora sacelšanās pret literārā sižeta naratīvu kino. Un ko viņš dara? Protams, ekranizē grāmatu. Rauls Ruizs sāka savu karjeru, ekranizējot Pjēra Klosovska divus darbus, pēc tam viņš ķērās pie "Noslēpumu salas" un tad pie Prusta epopejas. Atmiņa, laiks un modernisma pēdas – par to arī būs mans stāsts pirms filmas.

Kirils Kobrins ir krievu un angļu vēsturnieks un literāts, pārliecināts retrogrāds, Radio Brīvība līdzstrādnieks un žurnālists kopš 1994. gada, spožu vēsturisku un literāru komentāru autors Rīgas Laikā, nesen no Prāgas aizbēdzis uz Londonu.

  • 21.00 Sansa, Siegfried, 2003 (118') Kinoteātrī Kino Bize. Biļetes nopērkamas www.bezrindas.lv. Pirms seansa kinožurnāls "Lasītāji" Nr.4.

“Rīgas Laika festivāla” ietvaros Rīgā no 4. līdz 10. novembrim notiks vairāk kā 50 dažādi pasākumi, un tos ir aicināti apmeklēt visi, kas izrāda tieksmi domāt. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rl20.lv.

Foto (c) Ansis Starks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV