Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Saruna muzejā ar tekstilmākslinieku Egilu Rozenbergu

Easyget.lv, 06.11.2013. 11:39

Svētdien, 10. novembrī, plkst. 15.00 mākslas zinātniece Gundega Cēbere aicina uz „Sarunu muzejā” ar pazīstamo tekstilmākslinieku Egilu Rozenbergu viņa jaunākajā personālizstādē, kura šobrīd ir apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1).

Egila Rozenberga vārds mākslas, kultūras un sabiedriskās dzīves ritmos labi zināms gan regulāri izstādēs skatot vērienīgos gobelēnus un telpiskos objektus, gan sekojot viņa darbībai dažādās ar aktuālo un aktīvo mākslas dzīvi saistītās organizācijās un struktūrās Latvijā un ārvalstīs.

Egila Rozenberga personālizstāde LNMM izstāžu zālē Arsenāls ir līdz šim plašākā mākslinieka darbu skate. 40 lielformāta gobelēni un 4 telpiskie objekti veido savdabīgu radošo atskaiti par autora individuālo ceļu mākslā sākot no 20. gadsimta 70. gadiem līdz šodienai. Ekspozīcija ļauj iepazīt Egilu Rozenbergu kā lielisku vērotāju un vēstītāju, kurš atļāvies brīvi pārkāpt tekstilmākslas ierastās robežas, paplašināt radošo darbības lauku. Savās kompozīcijās mākslinieks liek skatītājam apstāties izziņas ceļā uz kāda realitātes brīža izpratni, lai apbrīnotu pasauli un tās izpausmes. Viņa darbos privātais un subjektīvais saplūdis ar vispārcilvēcisko un vispārzināmo – Latvijas vēsture un kultūra, cilvēka un dabas attiecības, mirkļa pārdzīvojums un ceļojumu iespaidi, noskaņa un sajūtas.

Kā top klasiskais gobelēns un cik lielā mērā tā radīšanas tehnoloģija ir aktuāla mūsdienās? Vai tekstilmākslas izteiksmes līdzekļu diapazons ļauj darbu autoram precīzāk vai daudzveidīgāk iemiesot ideju, salīdzinot ar citiem mākslas veidiem, piemēram, glezniecību? Kas veido tekstilijas suģestiju – roku darba siltums, ieguldītā enerģija, izejmateriālu kvalitāte vai radītāja personība? Cik tas ir laikmetīgi – būt tekstilmāksliniekam? Ar savām pārdomām par šīm un citām tēmām, savu pieredzi un zināšanām ar skatītājiem dalīsies programmas „Sarunas muzejā” īpašais viesis Egils Rozenbergs. Kopā ar darbu autoru un mākslas zinātnieci Gundegu Cēberi aplūkojot izstādi, dalībnieki uzzinās par tekstilmākslas specifiku un tās attīstību Latvijā, meklējot raksturīgas laikmeta zīmes meistara daiļradē. Par personīgu laika un vēstures redzējumu, iedvesmas avotiem, meklējumiem, atradumiem un eksperimentiem tekstilmākslas jomā – par to visu runāsim ar Egilu Rozenbergu 10. novembrī izstāžu zālē Arsenāls.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – LVL 2,50 / EUR 3,56; skolēniem, studentiem, pensionāriem – LVL 1,50 / EUR 2,13).

Izstāde skatāma līdz 8. decembrim.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā: http://www.lnmm.lv/lv/arsenals/info/explore/exhibition/2013/egils-rozenbergs-solo-exhibition/.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV