Svētdiena, 16.Jūnijs 2024. » Vārdadienas svin: Justīne, Juta;

LDDK aicina Rīgas uzņēmējus izmantot bezmaksas konsultācijas darba tiesību jomā

Kristīne Circene, 29.01.2010. 12:08

Jaunākie dati nodarbinātības jomā liecina, ka bezdarba līmenis Rīgas reģionā, salīdzinot ar iepriekšējā gada 31. decembri, ir palielinājies par 0,4% un 24. janvārī sasniedzis 13,6%. Neskatoties uz to, ka Rīgā ir vislielākā ekonomiskā aktivitāte un šeit reģistrēti un darbojas visvairāk uzņēmumu, arī galvaspilsētā tāpat kā visā Latvijā saglabājas bezdarba līmeņa pieauguma tendence. LDDK Rīgas reģiona darba devēju konsultatīvā centra darba tiesību konsultante Liene Vancāne paredz, ka šogad bezdarba līmenis varētu turpināt pieaugt.
LDDK aicina Rīgas uzņēmējus izmantot bezmaksas konsultācijas darba tiesību jomā

Lai arī daudzi uzņēmēji paļaujas, ka 2010. gads ienesīs pozitīvas pārmaiņas biznesā, Liene Vancāne uzskata, ka situācija uz labo pusi tik ātri nemainīsies: „Darba devēji turpinās samazināt darbinieku skaitu, daudzi uzņēmumi būs spiesti izbeigt darbību vispār un atbrīvot darbiniekus. Tāpat uzņēmumos joprojām aktuāla būs grozījumu veikšana darba līgumos un izmaiņas darba nosacījumos.”

Galvenais darbinieku skaita samazināšanas iemesls neapšaubāmi ir pieprasījuma samazinājums pēc uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem vai precēm, taču joprojām ir arī tādi gadījumi, kad darba devējs uzsaka darbu par darba līguma vai darba kārtības pārkāpumiem. „Iesaku darbiniekiem novērtēt, cik svarīgs šajos apstākļos ir darbs, strādāt godprātīgi un nekonfliktēt ar savu darba devēju,” aicina Liene Vancāne.

„Daudzi darba devēji nezina, kā pareizi veikt grozījumus darba līgumos un kā pareizi uzteikt darba līgumus, jo darba līguma uzteikuma procedūra ir sarežģīta un visus dokumentus jāsagatavo ļoti precīzi. Darbinieki var vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un atjaunošanu darbā, tāpēc procedūru ievērot ir jo īpaši svarīgi,” stāsta L. Vancāne. Tādēļ LDDK aicina Rīgas reģiona uzņēmējus, kuriem ir nepieciešama konsultācija darba tiesību jomā, vērsties Rīgas reģiona darba devēju konsultatīvajā centrā, saņemt visu nepieciešamo informāciju, lai nodrošinātu darbiniekam korektus darba attiecību izbeigšanas nosacījumus.

Konsultatīvajā centrā var saņemt konsultācijas par jebkādiem darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiem, piemēram, par darbinieku skaita samazināšanas gadījumiem, par to, kā pareizi veikt grozījumus darba līgumos – samazināt darba algu, noteikt nepilnu darba laiku,, kā arī par dažādu konflikta situāciju risināšanu darba vietā. Pieejamas konsultācijas arī par darba aizsardzības jautājumiem.

LDDK īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta „Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos” ekspertu bezmaksas konsultācijas darba tiesību, kā arī darba aizsardzības jautājumos Rīgas reģiona darba devēji var saņemt reģionālajā konsultatīvajā centrā Rīgā, Vīlandes ielā 12-1, vai pa tālr. 67 22 51 62, vai arī sūtot e-pastu uz adresi liene@lddk.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV